Hundenettets logo
Udgivet den 25. februar 2024
 | 
Opdateret den 25. februar 2024

Vaccination af hunde: Alt, hvad du behøver at vide

Hund på besøg hos dyrlægen

Skrevet af Trine Tømmerås

Vaccination af hunde udgør en essentiel del af at holde vores firbenede venner sunde og beskyttede mod alvorlige sygdomme. Med så mange oplysninger derude kan det dog være udfordrende at vide, hvad der er bedst for din hund. I dette blogindlæg vil vi udforske alt det, du har brug for at vide om vaccination af hunde.

Introduktion

Vaccination af hvalpe

Det anbefales at følge din dyrlæges anbefalinger for vaccination af din hvalp. Typisk gives de første vaccinationer, når hvalpen er omkring 6-8 uger gammel. Derefter gentages vaccinationerne med jævne mellemrum afhængigt af vaccinetype og hundens alder. Nogle vaccinationer kræver årlige opdateringer, mens andre kan gives hvert tredje år. Din dyrlæge kan vejlede dig i forhold til den bedste vaccinationsplan for din hvalp.

Vaccination af voksne hunde

Voksne hunde, der allerede er blevet vaccineret som hvalpe, revaccineres typisk hvert tredje år med kernevacciner. For ikke-kernevacciner som leptospirose, parainfluenza og borrelia kræves årlige opdateringer for at opretholde immuniteten. En enkelt vaccination med kernevaccinen kan dog beskytte voksne hunde, der ikke har gennemgået hvalpevaccinationen eller hvis vaccinationsstatus er ukendt. I sådanne tilfælde anbefales det at følge samme vaccinationsprocedure som for hvalpe.

Titertest / serologisk testning

Titertestning måler hundens immunrespons på vaccinationen ved at måle mængden af antistoffer i blodet. For hunde testes der for antistoffer mod sygdommene, der er inkluderet i kernevaccinerne: hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. Et positivt resultat indikerer, at hunden stadig er beskyttet, mens et negativt resultat kan kræve yderligere overvejelser.

Hvor ofte skal man udføre titertest?

Voksne hunde kan testes hvert tredje år. For hunde over 10 år anbefales årlig testning, da ældre hunde kan have nedsat immunforsvar og respons på vaccinen.

Opsummering

Hvalpe
Vaccinering starter ved 6-8 ugers alderen og gentages i intervaller
Anden vaccination efter 12 ugers alderen, tredje vaccination efter 16 uger og sidste vaccination ved 6 måneders alderen.
Voksne hunde, der er blevet hvalpe-vaccineret
Revaccination hvert 3. år med kernevacciner eller titertestning hvert 3. år
Ikke-kernevacciner kræver som regel årlig opdatering for at opretholde immuniteten.

Er du i tvivl om, hvilke vacciner din hund bør have? – Spørg din dyrlæge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hundenettets logo
Hundenettet.dk er for dig der er har hund, ønsker dig hund, eller dig der bare er helt vild med hunde.
Copyright © 2024 All Rights Reserved
|
magnifiercrossmenu